Eszközök amiket íráshoz használok: Sigil, Manuskript, QuollWriter, Gimp…

20 feb

Amíg a hagyományos módszer szerint elegendő a papír és a ceruza, esetleg írógép, ma már a legtöbb író informatikai eszközöket használ az íráshoz. Quoll Writer, Sigil, Scrivener, Manuskript, Canva, Gimp, Publishdrive és még rengeteg alkalmazás és szoftver áll az írók rendelkezésére! Milyen eszközökről van szó? Ez a bejegyzés erről szól!

Azt azonban az elején közölnöm kell, hogy nem vagyok hivatásos szerkesztő, soha nem dolgoztam a szakmában. A magam erején, érdeklődésemnek megfelelően szereztem ismereteket, amiket most szívesen megosztok veletek is.

Quoll Writer

Az eddigi novelláimat és könyveimet a Quoll Writer ingyenes szoftver segítségével írtam meg. Rendkívül egyszerű a használata, a felülete letisztult. Nagyon fontos, hogy a fejezetek átláthatóak és adhatsz meg külön karakterlapokat, de akár tárgyjegyzéket is készíthetsz a kéziratod mellé. Külön listában megjelölheted a helyszíneket, ahol a történeted zajlik. Nem kell gondolkoznod, ha pár héttel korábban egy másik fejezetben leírtál valamit, könnyen vissza tudod keresni a lap oldalán található jegyzék segítségével.

Karakter és szó számláló funkciókkal van gazdagítva, és beállíthatod magadnak a saját céljaidat. Megadhatod, hogy egy fejezet minimum és maximum milyen hosszú legyen. Amint elérted a kitűzött célt a Quoll Writer jelez neked. Statisztikai kimutatásokkal ösztönöz a munkára! A kedvenc funkcióm, ha törölni szeretnék egy fejezetet, a program visszakérdez. Ahhoz, hogy töröld, be kell írnod kézzel, hogy ‘yes’, majd a törlésre kattintani ismét. Képtelenség, hogy véletlenül kitörölj egy fejezetet.

A megírt kéziratot exportálhatod .docx, .epub és Html formátumban is. Továbbá van egy remek, bár még fejlesztésre szoruló funkciója is: szerkesztőket hívhatsz meg a kéziratodhoz. Sajnos azonban ehhez a meghívott szerkesztőnek is le kell töltenie a programot, tehát felhő változata még nincs a Quoll Writer-nek. Az átláthatósága és egyszerűsége miatt viszont fókuszban marad az írás. Semmilyen zavaró tényező nincs a grafikus megjelenésében, ami elterelhetné a figyelmed, kiváló segítség! Jelenleg csak Windows operációs rendszeren elérhető.

Sigil

Korábban az írásaimat egy barátom Kovács Márk szerkesztette meg e-book formátumba, nagyon sokat köszönhetek neki. Az Út a Török-kúthoz és az Elizabet novelláimat már én szerkesztettem a Sigil segítségével!

Alapvető CSS ismeretekre van csupán szükség egy e-book elkészítéséhez, kevés angoltudásra és értő olvasásra. Semmi több! A CSS-ben pedig tagadhatatlan nagy segítséget nyújt, minden abszolút kezdőnek a W3School oldal. Minden egyes funkciót le tudsz tesztelni az oldalukon, így mire az e-book CSS állományába beírnád a kódot, biztosan tudni fogod, hogy jól dolgoztál. Próbáld ki a W3School-t, ne aggódj, hogy nem tudsz “programozni”, nem is kell!

A Sigil-ben nem csak megformázni tudod a könyvedet, de tartalomjegyzéket, meta adatokat is megadhatsz. Epub formátumban készíti el a könyved, amelyet le is ellenőriztethetsz vele, hogy megfelel-e a szükséges szabványoknak. A Sigil egy ingyenes program, amit használhatsz Windows és Linux operációs rendszeren is.

Manuskript

Most ismerkedek ezzel a Linux alapú programmal, de már szerelmes vagyok. Imádom!

Ugyanaz a letisztult, áttekinthető látkép fogad, mint a Quoll Writer esetében. Sokkal több funkcióval segíti a munkámat. Ez a szoftver még is inkább a Scrivener alkalmazásra emlékeztet, amit a profi írók használnak. A következő könyvemet, biztosan ebben a programban fogom megírni. Ha linux felhasználó vagy, mindenképpen javaslom, hogy ismerkedj meg vele. Ha több tapasztalatot szereztem az alkalmazása során, itt a blogon, be fogok számolni róla.

Gimp, Canva és a TheBookcoverdesigner

Szuper dolog, ha írtál egy kéziratot, ám annak a kiadásához szükséged lesz egy borítóra is. Sokan ajnározzák a Canva ingyenes online alkalmazást. Tény, hogy faék egyszerű! Sajnos pont annyit is ér a végterméke. Két javaslatom van számodra, ha borítót szeretnél a könyvednek, de persze olcsón. Az egyik, hogy alaposan tanulmányozd át a szükséges szakirodalmat, mert a könyv borítója adja el a könyvet. Nem a címe, nem a tartalma, és nem az, hogy milyen szépen mosolyogsz a Facebook profilodon! Legyen egy pazar borítód, ami elsőre kitűnik a többi közül az online áruházakban. Figyelj a harmadolás szabályára, fontosabb, mint gondolnánk! A megfelelő betűtípus kiválasztása is komoly szempont. A GoogleWebFonts oldaláról ingyen tölthetsz le font-okat, amelyeket telepítve, fel tudsz használni a Gimpben is. A Gimp legegyszerűbben megfogalmazva, az ingyenes Photoshop. Letöltheted Windows és Linux operációs rendszerre is. Ötleteket a  TheBookcoverdesigner honlapjáról szerzek. Az utóbbioldal egyébként igazán remek választás azok számára, akik nem kívánnak bajlódni a grafikai munkákkal. Több ezer könyvborító közül válogathatsz elérhető áron!

Kész vagy a kézirattal, a borítóval és az e-könyv formázással? Mi a következő lépés? A kiadás!

PublishDrive

Ha ilyen sokat dolgoztál a könyveden, biztosan azt akarod, hogy sokan el tudják olvasni. Nem férhet hozzá kétség, hogy ma a legalkalmasabb erre a PublishDrive! Nemzetközi üzlethálózata mára már az egész világot átszövi. A magyar e-book kereskedőket is beleértve! (bookline, libri, ebook.hu stb) De ott leszel a GooglePlayBook store-ban és az Amazonon is! Nagyon jó jutalékrendszerrel dolgoznak, gyorsan és precízen. A FaceBook oldalukon keresztül komoly szakmai webináriumokon vehetsz részt, és személyesen is örömmel nyújtanak segítséget a szerzőiknek. Ha már ott tartasz, hogy szeretnéd, ha kiadnák a könyvedet az alábbi képre kattintva, már is kapsz tőlem egy meghívót a PublishDrive szerzői közé!

Publishdrive
Csatlakozz te is a PublishDrive szerzőkhöz!

A visszajelzéseitektől függően örömmel írok az egyes szoftverekről részletesebben is, akár pillanatképeket használva, hogy érthetőbb legyen a magyarázatom. Szólj hozzá a bejegyzésemhez, írj rám, hogy tudjam, érdekel a téma! A jobb oldali menüben iratkozz fel a hírlevélre, és garantáltan nem maradsz le semmiről!

A következő bejegyzésben arról fogok írni, hogy milyen módszerek vannak, amik segíthetnek az írásban. Iratkozz fel a blog bejegyzéseire, és azonnal értesítést kapsz, ha folytattam a témát!

Tetszett a bejegyzésem? Oszd meg a közösségi oldalakon, hogy mások is elolvashassák!

Elizabet novella borítóképe
Elizabet

Ingyen letöltöm!

Töltsd le az Elizabet novellámat, amit a Sigil segítségével szerkesztettem, és a Gimp-el készítettem a borítóját. Ha nekem ment, neked is fog!

Hozzászólás