Írói álnév

4 feb

Az írók ( és egyéb művészeti tevékenységet folytatók) gyakran választanak maguknak egy vagy akár több álnevet. Ahogy az angol remek kifejezéssel élve mondja: pen name.

Rengeteg példát találni rá, hogy hány és hány író dolgozik álnéven. Nemere Istvánnak például rengeteg álneve van. Olyan is akad, és persze ez a többség, akinek csupán egy írói álneve van, mint pl. a mostanában nagy sikereket elért John Cure.

Miért az álnév?

Sok oka lehet. Ha több műfajban is ír egy író, akkor nehéz összeegyeztetni pl. egy romantikus és egy thriller könyvet ugyanattól a szerzőtől.

J.K. Rowling a Robert Galbraith álnevet használja bűnügyi történeteihez, így különíti el a Harry Potter sorozattól a többi könyvét.

Az is lehet, hogy más művészeti területen is dolgozik egy szerző, és szeretné megkülönböztetni az identitásait. Elképzelhető, hogy a magánéletét szeretné elkülöníteni a nyilvános írói életétől. Persze lehet még temérdek oka az álnév használatnak.

A magam részéről szintén zenész leszek, álnéven fogok dolgozni a jövőben. Több okból is. Egyfelől a könyvborítókon sokkal jobban mutat az álnév, amit kitaláltam, mint a sajátom. Másrészt, mindig is szerettem volna a nagyapám előtt tisztelegni valamilyen módon, és az új névválasztásommal ezt megtehetem. Egy író neve ugyanakkor nem mindegy hogyan hangzik illetve milyen a képi megjelenése leírva.

Ki vagyok én? Ki leszek én?

A jövőben (hamarosan) tehát Kungl C.R. néven fognak megjelenni a novelláim és könyveim. Ennek okán természetesen a honlapom címe is meg fog változni idővel, de átirányítással a www.csaszarrobert.hu oldalról is el lehet majd hozzám jutni még egy ideig 🙂

Remélem, az alteregóm történetei sok örömet okoznak majd neked is!